Ring oss gärna!
08-534 710 70

Snart är vintern här, dags att planera!

2017-10-22
Höstlovet, eller läslovet som det heter, närmar sig och det är också dags att byta till vinterdäck på bilen. Men kommer du ihåg att vinterförbereda fastigheten också? Det är hög tid att säkra upp så du inte får onödiga skador i vinter!

Att förbereda sig inför vintern gör vi på alla sätt, allt från att ta fram varmare ytterkläder, byta däck på bilen och ta upp båtar. Men förbereder vi oss för vintern även när det gäller våra hus och fastigheter.

Vi ser ofta skador som en gång börjat med att man inte undersökt och kontrolera sin fastighet, på vår framsida får du alltid löpande säsongstips på vad du behöver göra. Just nu snurrar murarens tips inför och under vintern.

Men här får du några enkla saker att göra:

1 "Rensa rören"!

Har du inte kollat och rensat hängrännor och stuprännor så är de absolut läge att göra det nu, stopp eller bara uppdämning av vatten fryser och åsamkar skador. Det som också blir till istappar hackas ofta bort och då finns extra risk för att man samtidigt skadar plåtar och fasader. Istappar kan ofta vara tecken på att avrinning inte fungerar som den ska. 

2. Ställ unda saker på bättre ställen!

Förvara inte cyklarna invid fasaden, grillen eller utemöblerna mot fasad eller på balkongen. Om du ska ha saker på balkongen ställ dom ut mot räcket och täck in dom ordentligt. Ställ inte nära eller mot fasad för där fastnar snö, som blir is och sen skadar fasaden. Helst ska du förvara saker i förråd eller liknande. Glöm inte att lyfta bort mattor och trall på balkongen så inte is och snö blir inpackat utan kan smälta och rinna av ordentligt.

3. Skaffa bra hjälp, använd teknik och tänk på säkerhet!

Teckna avtal eller anlita någon erfaren snöröjare att emellanåt rensa snö och is från fastigheten, se till att dom förstår funktionen på fasaden och inte hackar eller slår sönder materialet. Se till att dom har sele och lina samt har utbildning för arbete på höjd och fallskydd (utbildningsbevis). Klättra inte själv utan fallskydd, ingen skada eller tapp är värd att riskera livet för. 

Ploga eller skotta inte upp snö mot huset och fasader, gör istället högar på gräsmattor eller andra mer fria ytor. 

Salta absolut inte dina betongtrappor eller balkongen! Salt förstör betong - undvik salt! 

4. Fixa skador, vänta inte!

Syna alla plåtar och bleck, hängrännor och stuprör, fästen, fasaderna och balkongerna. Finns det skador som du kanske borde åtgärda eller skydda på något sätt? Se att dom sitter rakt, anslutningar är täta, inga hål eller skador i materialet. Gör det nu! Kontakta oss om du är osäker. Mejla t.ex. en bild till oss så kanske vi kan föreslå något. 

 

Framförallt, ta de lugnt i vinterhalkan. Ta lite mer tid på dig och försök att inte stressa, utan försök istället att njuta av en riktigt skön vinter!

 

 

 

 

 

Snart lägger sig snön på husen!
Det gäller att plocka undan och förbereda sig så man undviker skador
Snö som t.ex. ligger an mot fasader kan orsaka skador som successivt kommer bli större