Ring oss gärna!
08-534 710 70

STARK deltar i projekteringen av passivhus

2011-04-21
Intill Poseidons torg i Handen bygger Wallenstam klimatsmarta passivhus med 196 hyresrätter. Projektet tillhör Haninge Kommuns vision om en stadslik miljö för centrala Handen med nya bostäder, butiker och lokaler. STARK tillfrågades tidigt i projektet om företaget kunde bistå med sin kompetens gällande fasadsystem för just passivhus.

Projektet började med att Wallenstam köpte tomten av Haninge Kommun i juni 2010. Projekteringen startade direkt och tidigt tillfrågades ett antal entreprenörer om så kallat partnerskap för projektet. Fem entreprenörer fick således sitta med i projekteringen, alla med varsin spetskompetens.


Bo passivt – lev aktivt för miljön!
Hela konstruktionen är utformad så att fastigheten blir ett sk passivhus, Ett passivhus förbrukar endast 45 kwh/m2. Prestanda på tak, väggar fönster är en förutsättning för att komma ner i dessa låga nivåer


Johan Norgren ansvarar för bygg och affärsutveckling hos Wallenstam:

- Vi har byggt energieffektiva hus tidigare tidigare, men detta projekt är unikt i två avseenden:

- Väggarna innehåller 100% mer isolering och 50% mindre betong än i motsvarande konstruktioner. Detta ställer högre krav på putskonstruktionen både vad gäller brand, detaljlösningar och hållbarhet.

- Vi  jobbar med olika entreprenadformer. Denna gång är det en delad entreprenad på fem olika entreprenörer, som alla fått delta väldigt tidigt i projektet. Vi tror att detta leder till den bästa produkten – både vad gäller kvalité och kostnad.


STARK står för utsidan
STARK har bidragit med kompetens vad gäller utformning av fasadsystemet, dess anslutningar mot plåtarbeten, fönstersmygar, fogar och håltagningar. Förtroendet att ingå i projektet bygger, enligt Johan, på två saker:


- Samtliga entreprenörer måste uppnå en kvalité och kompetensnivå som vi mäter på olika sätt.


- Tidigare samarbeten fäller naturligtvis avgörandet. Det handlar om vad företaget levererat tidigare. Och inte minst; förmågan att samarbeta. Personkemin, helt enkelt!


Hela projektet kommer att stå klart sommaren 2012 även om ca 100-talet lägenheter kommer att vara inflyttningsklara redan årsskiftet 2011/2012.

Bo passivt – lev aktivt! Under parollen lyder Wallenstams byggnation av passivhus i Handen centrum (klicka för förstoring).
I skrivande stund har sockelvåningens tjocka, bärande element kommit på plats. STARK börjar v 17 att mura glasblock i samtliga öppningar in mot den luftiga innergården.(klicka för förstoring).
Så här kommer fastigheten att se ut nästa år (klicka för förstoring).