Ring oss gärna!
08-534 710 70

Tomas Notlund ny vice VD i STARK

2012-03-16
Tomas Notlund började på STARK redan 2007 med huvudsakligt fokus inom marknad och kvalitets- och miljöledning, som ansvarig för vårt ISO-certifierade ledningssystem. Han är nu inne på sitt sjätte år i verksamheten och med en gedigen bakgrund i transport- och resebranschen, där han under femton år arbetat främst med kvalitets- och marknadsfrågor, på ledningsnivå. I sin nya roll som Vice VD kommer Tomas ha ett samlat ansvar över STARKs samlade dministration.

Hur kom du in i byggbranschen och vad inspirerades du av som ung?

"Jag kom in till STARK, och byggbranschen, i marknadsrollen. Delvis av val och delvis av ren slump. Efter lång tid i en och samma bransch funderade jag på om jag ”kan” bara för att jag varit där så länge. Jag ville helt enkelt se om mina vingar bar i något helt nytt, något jag inte kunde eller kände så väl. Mina funderingar korsade STARKs efterfrågan av en marknadsroll, så det fick bli bygg! Har en teknisk bakgrund men jag har även uppfattat att min kombination av erfarenheter, främst som kvalitetsansvarig, var en viktig faktor i STARKs val då. Kvalitets- och miljöansvaret blev också snabbt mitt huvudfokus väl här.

Som ung hittade jag massor av inspiration hos olika personer i min omgivning och i världen. Men sett lite i efterhand tror jag att jag har haft båda mina föräldrar högst upp. Min far var en entreprenör, idéspruta och företagare, som tyvärr gick bort alldeles för tidigt. Min mor är en hårt arbetade "genomförare", en slitvarg som efter det tog hand om familjen och drev min fars företag vidare. Samtidigt som hon dubbelarbetade. Jag har på något sätt från båda hittat stark drivkraft och en förmåga att fungera i olika nivåer, med olika människor, med respekt."

Vilka egenskaper beskriver bäst din ledarskapsroll i företaget?

"Jag har en bra förmåga att se abstrakt och i detta både se helheter och fånga strukturer. Kanske lite klichéuttryck som ledare, men jag tror att det i botten handlar om att jag kan sätta mig in i olika roller och olika bakgrunder. I det och genom att försöka vara prestiglös i mitt arbete - jag hugger gärna i och hjälper till – så kan jag få till en dialog och en förståelse för allas olika behov.

För mig är teamkänslan avgörande och att alla förstår vart vi är på väg. Då måste man förstå och kunna prata flera ”språk”, men man måste också våga lyssna, se folk och skapa drivkraft. Sen handlar det för mig också om att vara en bra förebild och att visa ledarskap. På så sätt tror jag att jag kan få alla i STARK att ta sitt eget ledarskap, i sin roll." 

Vilka framtidsvisioner har du för STARK som helhet? 

"STARK vill jag ska fortsätta med en stabil tillväxt och bli ett spännande företag som alla pratar om. Men även en trygg arbetsgivare där STARK-familjen mår bra, från ägare ända ut i hantverket. Jag tror på att STARK ska ha en rejäl dos utveckling i kroppen, men alltid med vaksamhet och ett lagom ifrågasättande.

Nu på kort sikt måste vi hitta stabilitet efter en lång tillväxtperiod. Vi har hoppat uppåt många trappsteg på en gång. Jag tror att vi nu ska försöka att ta ett steg i taget, så hela verksamheten är med i kliven.

Men, särskilt så här i osäkra tider, så måste vi hela tiden orka uppåt, så att vi inte blir stående och förbisprungna. STARK är en fantastisk samling personer som har enormt mycket kompetens och drivkraft, den ska vi få ut. Då kommer vi ha framgång och samtidigt ha roligt. Det ser jag fram emot."