Ring oss gärna!
08-534 710 70

Varsam restaurering av kulturmärkt fastighet i Vasastaden

2015-09-09
På uppdrag av fastighetsägaren Probitas har STARK Fasadrenovering fått förtroendet att ansvara för en yttre renovering av en kulturmärkt fastighet i centrala Stockholm.

På Västmannagatan i hjärtat av Vasastaden ligger kvarteret Berget 1, med en historia som sträcker sig över 100 år tillbaka i tiden. Fastigheten ritades av Carl Kleitz som under det sena 1800-talets befolkningsökning i stockholm var mycket aktiv. Med över ca 50 ritade bostadshus i Stockholms innerstad har idag Kleitz ett flertal välkända byggnader på sitt CV.

Fastigheten som uppfördes mellan åren 1887-1888 har än idag kvar många av sina originaldetaljer, både på in- och utsida. Fasaden pryds av vackra tidstypiska detaljer på insidan kan man fortfarande elda i fastighetens ursprungliga kakelugnar.

Under sommaren 2015 beslutades att att Kvarteret Berget 1 skulle genomgå en yttre renovering. förtroendet från Probitas föll på STARK som den kommande tiden ska renovera fastighetens fasad och återigen ge denna vackra byggnad en utsida som stolt kan visas upp.

Vi på STARK är extra glada för uppdraget, dels för att det alltid är en extra spännande utmaning med våra historiska fastigheter i Stockholm. Men framförallt är vi glada för förtroendet och för den långa och goda relationen med Probitas.

T.e.x så genomförde vi, 2008-2009 en mycket omfattande och väldigt utmanande restaurering av Kv. Hälsan, beläget vid hörnet Tulegatan och Tegnergatan. En enkel renovering som blev en fantastisk resa i hantverkshistorien. Där hittade vi massa skatter under en hårt åtgången och skadad fasad. Bl.a. fann vi rester av s.k. Sgraffitomålningar, vackra tavlor på grekiska gudar utförda i olika putsmaterial.  

Vi tror väl inte att Kv. Berget ska innehålla sådana hemligheter, men vi hoppas förstås på att leva upp till förtroendet och leverera en till vacker fasad.